Pagina 1: Inleiding
Trendbronnen. Ik had er nog nooit van gehoord maar het trok meteen mijn aandacht. Want waar komen al die trends nou vandaan? A.k.a wat is de bron? Voorafgaand aan deze minor had ik zin om me te gaan verdiepen in alles wat deze minor me te bieden had. In eerste instantie vond ik het moeilijk om te bepalen wat nou wel of geen goede trendbron was. Ik kwam er al snel achter dat een trendbron niet per se goed of fout is. Zolang jij maar het idee hebt dat er potentie voor de toekomst in zit en dit kunt onderbouwen is het een geschikte bron. In mijn dagelijkse leven ga ik eigenlijk nooit naar musea of andere speciale plekken. Ikzelf kom niet veel verder dan de bioscoop of een concert en ieder jaar de Dutch Design Week in Eindhoven. Het voelde daarom ook echt als een soort excursie om exposities te gaan bezoeken. Ik heb voordat ik aan mijn major Communicatie begon de opleiding cross-media vormgever op het SintLucas afgerond. Met de kennis die ik daar opgedaan heb wist ik al wel dat het belangrijk is om met een open blik te kijken wanneer je zoiets als een expositie gaat bezoeken. Ik heb zelf mijn eigen trendbronnen uitgekozen. Sommige hebben me verrast zoals het boek ‘Failed it!’. Door zo’n trendbron ga je opeens echt anders naar de wereld kijken en dat is precies wat ik nodig had. Door trendbronnen te lezen en te bekijken, ga je creatiever en op een andere manier denken. Dit kan mij helpen in de toekomst bij het ontwikkelen van concepten tijdens mijn major Communicatie.
Hopelijk wordt u door mijn trendbronnen net zo geïnspireerd als ik.
Pagina 2: Inhoudsopgave
H1 Failed it!
H2 Linda’s Mannen
H3 Van Abbemuseum
H4 Trendrede
H5 Insta Fluencer
Pagina 3: Failed it – Erik Kessels
Jouw mening/visie op de trendbron
Iedereen in het communicatie of creatieve vakgebied kent Erik Kessels ongetwijfeld. Hij is de medeoprichter en creatief directeur van het communicatiebureau KesselsKramer. Dit bedrijf heeft al veel reclameacties op haar naam staan. Onder andere voor: Ben, Diesel, MTV, Nike, Audi. Ikzelf ben al jaren geïnteresseerd in de denk en werkwijze van Erik Kessels. Onlangs had ik zijn boek Failed it gelezen en vond deze gelijk uitermate geschikt voor mijn trendbronnen opdracht.
Het boek Failed it gaat over een belangrijk onderwerp, namelijk mislukken. Mislukken doet iedereen weleens. Maar meestal wordt mislukken geassocieerd met falen. Wanneer iets mislukt betekent dit vaak dat je in de problemen komt. Maar wat nou als de fouten waardoor iets mislukt juist de signalen zijn die leiden tot succes? In het boek motiveert Erik Kessels je aan om te mislukken. Om juist inspiratie te halen uit je eigen fouten. Want wie nooit op zijn bek durft te gaan zal ook nooit tot iets heel unieks komen. Door middel van vele bijzondere foto’s, voorbeelden en citaten laat Erik Kessels zien hoe risico’s nemen en het maken van fouten je creativiteit juist bevordert. Zijn boodschap luidt dan ook als volgt: ‘’als je creatief, origineel werk wilt afleveren, overwin dan je angst en koester de mislukking. Fouten maken, falen, de dingen anders doen zijn geen doel op zichzelf, maar een middel of een techniek die je kunt gebruiken om de wereld op een andere manier te onderzoeken.’’ – Erik Kessels, 2016.
Dit boek is voor mij echt een eye opener geweest. Aangezien ik altijd met mezelf in tweestrijd ben als het gaat om mislukken. Over het algemeen ben ik heel erg bang om te falen en werk ik graag volgens een structuur. Maar door middel van mijn vorige opleiding op het SintLucas heb ik al geleerd dat je out of the box meer bereikt dan erin.
De link tussen de trendbron en je major
Ik was meteen erg onder de indruk over wat mislukken met mensen doet in de buitenwereld. Iedereen is tegenwoordig bang om te falen. Bang om anders dan anderen te zijn. Bang om dingen niet volgens de regeltjes te doen.
Voor mijn major Communicatie wordt er van ons verlangt dat wij met creatieve adviezen en campagnes komen voor bedrijven. Maar wat ik de afgelopen jaren op mijn opleiding heb gezien is dat iedereen met dezelfde basis komt. Iedere student die een campagne verzint voor een betere naamsbekendheid komt met het promoten via social media. Alle bedrijven gaan massaal online media gebruiken zoals Facebook en Instagram. Maar wanneer iedereen dit doet valt er niemand meer echt op. Waarin Erik Kessels veel indruk op mij maakte is dat hij een echte rebel is. In de branche waar ik later aan het werk ga moet je opvallen om iets te bereiken en ballen hebben. Dit ontbreekt bij mij vaak nog omdat ik als het ware een people pleaser kan zijn en daar wil ik van af.
De link tussen de trendbron en de minor
Iets wat erg belangrijk is bij trendwatching is anders naar de wereld kijken. Dingen doen die je normaal niet zou doen, paden bewandelen waar je normaal niet komt. Dit betekend ook dat vele trendwatchers fouten hebben moeten maken om te komen waar ze nu zijn. Enkele voorbeelden daarvan heb ik al in de colleges mogen ervaren. Als trendwatcher probeer je de toekomst te voorspellen. Met name leg ik de nadruk op proberen, want dit kan soms ook fout gaan. Betekend dit dan gelijk dat een trendwatcher gefaald heeft? Nee, het toont aan dat een trendwatcher bewust heeft proberen na te denken over wat er in de toekomst kon gaan gebeuren en het aangedurfd heeft dit te voorspellen.
Pagina 4: Linda’s mannen – aflevering 1
Jouw mening/visie op de trendbron
Voor deze opdracht heb ik de volgende film uitgekozen: Linda’s Mannen – aflevering 1: Rapper Lil’Kleine. Linda Hakeboom heeft een programma ontwikkeld genaamd ‘’Linda’s Mannen’’. In deze 4-delige serie volgt zij iedere keer een andere bekende Nederlandse man. De 4 mannen die zij gevolgd heeft zijn: Rapper Lil’Kleine, danser Timor Steffens, voetballer Ricardo Kishna en Youtuber Giel de Winter. In haar vierdelige docuserie toont Linda haar zoektocht naar de ware aard van deze succesvolle mannen. Waarom ze voor deze mannen heeft gekozen? Deze mannen staan al op jonge leeftijd aan de top en zijn vastberaden om daar te blijven. Linda probeert grip te krijgen op hun leven achter de schermen. Wat erg typerend is aan deze film is dat Linda zoveel mogelijk zelf gefilmd heeft. Dit heeft zij gedaan om zo dichtbij mogelijk te kunnen komen. De film wordt uitgezonden op de Nederlandse zender BNN.
De link tussen de trendbron en je major
De maatschappelijke context die Linda wil aankaarten is iemands imago (in en door) de media. ‘’Ik heb ze echt van een andere kant gezien.’’, Wat je normaal niet te zien krijgt van deze mannen, willen ze laten zien. Dat is waar ze goed over nadenken. Ik vind het juist heel mooi om te zien hoe zij op de andere momenten van de dag met het leven omgaan. Dus op de momenten dat ze onzeker zijn, want daar worden ze heel erg mens van.’’ – Linda Hakeboom
Ik denk dat iedere portretserie over bekende mensen hierop lijkt. Waar een programma als ‘Chantal blijft slapen’ ook bekende mensen volgt worden daar vaak alleen de positieve en leuke dingen besproken/weergegeven. Zo’n programma moet juist luchtig overkomen. Deze docuserie toont ook de ware aard van deze mannen. Het is niet allemaal alleen maar rozengeur en maneschijn. Jorik geeft ook aan in zijn documentaire dat hij een moeilijke jeugd heeft gehad en veel heeft gevochten, en bijvoorbeeld is vreemdgegaan. Dit vind ik een erg sterk punt aan deze aflevering. Want er wordt niets in verbloemd. In een interview bij RTL Late Night, werd zowel Linda als Jorik de vraag gesteld of er niks achteraf uit de documentaire gehaald is. Zij gaven allebei aan dat dit niet gebeurd was. Jorik’s antwoord hierop: ‘’Sommige dingen had ik er liever niet in gehad maar dan is het niet meer echt.’’ – Jorik Scholten, RTL Late Night 2016.
Bij Communicatie krijg je ook vaak te maken met het imago of de identiteit van een bedrijf. Deze documentaire heeft mij een lesje geleerd in wat het effect van media met iemands imago kan doen.
De link tussen de trendbron en de minor
Het plot van de film is vooral de eindconclusie van de film. Af en toe zitten er verschillende plotjes in de film zoals dat hij ineens emotioneel overkomt wat men niet van hem gewend is. De eindconclusie van de film is, dat hij het braafste jongetje van de klas nooit zal worden en dat dat ook niet hoeft. Want zijn grote mond maakt hem ook juist de artiest die hij is. Waar mijn medestudenten hem verschrikkelijk vinden voel ik ergens weer een vorm van sympathie voor hem omdat ik nu zijn achtergrond ken. Door deze documentaire ben ik gaan inzien waarom hij is zoals hij is. Want wanneer een stoer iemand met zo’n grote bek zich zacht opstelt is hij kwetsbaar voor de buitenwereld.
Ik merkte dat ik tijdens het kijken van deze film dus een stuk diepen ben gaan kijken dan het oppervlakkige beeld wat ik van deze artiest had. En door anders te gaan kijken ben ik dus ook anders tegen hem aan gaan kijken.
Pagina 5 – het van Abbemuseum
Het Van Abbemuseum is een museum gevestigd in Eindhoven, voor de hedendaagse kunst in Europa. Het museum beschikt over een uitgebreide internationale collectie van ruim 3000 kunstwerken. Het Van Abbemuseum wil haar bezoekers proberen te prikkelen en doet dit op verschillende manieren. Zo gebeurt dit onder andere op een experimentele manier waarover ik u later meer vertel. De tentoonstelling die mij motiveerde om dit museum te bezoeken heet: Positions #3 – vier kunstenaars in dialoog.
Maar toen ik eenmaal door het Van Abbemuseum rondliep merkte ik dat andere kunstwerken meer mijn aandacht grepen dan de tentoonstelling waar ik origineel voor kwam. Een onderwerp wat mij heel erg aanspreekt is identiteit en met name de trend van de individualisering. In een museum hangen zoveel verschillende kunstwerken en hierbij is het altijd als het ware de kunst om ertussen uit te springen, om individueel te zijn. Toen ik eenmaal met deze bril naar de kunstwerken ging kijken merkte ik ook al snel welke gelijk mijn aandacht trokken en welke niet. Ik denk dat dit een goede les was voor mij om anders te kijken dan normaal.
De link tussen de trendbron en je major
Bij communicatie willen we vaak heel veel zeggen. We willen zenden naar onze doelgroep. Dit gaat vaak gepaard met grote boekwerken vol met teksten die een communicatieadvies bevatten. De kunst hierin is juist om met zo weinig woorden een duidelijke campagne neer te zetten. Maar niet alles is altijd even duidelijk zoals je het in je hoofd hebt. Soms merk je dat je boodschap niet overkomt zoals je hem bedoeld had. Door middel van de kunstwerken in het Van Abbemuseum heb ik geleerd dat het niet erg is wanneer een boodschap niet helemaal overkomt zoals jij hem in eerste instantie bedoeld had. Wanneer ik naar de kunstwerken keek heb ik eerst mijn eigen gedachte over het kunstwerk losgelaten, vervolgens ging ik pas kijken wat de kunstenaar ermee bedoelde. Dit zorgt er ook voor dat je tot nieuwe inzichten komt en zo uiteindelijk dus ook tot betere communicatie-adviezen. Daarom is een dialoog bij communicatie juist zo belangrijk in plaats van het informeren van je doelgroep.
De link tussen de trendbron en de minor
Vaak wanneer we een kunstwerk bekijken in een museum doen we dit staand. Maar hoe zou het zijn als je een kunstwerk vanuit een andere houding zou bekijken? Verandert dat je ervaring van het kunstwerk? Het Van Abbemuseum wil haar bezoekers uitdagen door verschillende hulpmiddelen aan te bieden om dit gevoel te ervaren. Zo zijn er kussentjes in tasjes die bezoekers meer kunnen nemen om te zitten, een audiotour ingesproken door kinderen zodat je hun beleving van het museum kunt ervaren, draagbare buisjes met verschillende kruiden erin die je uitdagen het museum al ruikend te ervaren en zo was er ook de mogelijkheid om kleding te dragen die eruitzien als de kunstwerken zelf. Ik had zoiets nog nooit gezien in een museum en vond dit een erg mooie ontdekking. Gedurende de eerste maand van de minor vond ik het namelijk erg moeilijk om anders te denken en te kijken. Deze hulpmiddelen helpen je daarbij. Daarom zou ik het Van Abbemuseum zeker aanraden als hulpstuk voor aankomende minor trendwatching studenten.
Pagina 6 – trendrede 2017
De TrendRede is een initiatief van verschillende Nederlandse toekomstdenkers. Ieder jaar weer brengen zij de actualiteit in Nederland in beeld door middel van drie grote overkoepelende thema’s te gebruiken. Door de TrendRede geven zij Nederland een duidelijk beeld richting de toekomst.
Jouw mening/visie op de trendbron
De TrendRede vond ik erg interessant omdat dit geschreven is vanuit verschillende perspectieven die ik nog niet had bekeken. Zo werd er onder andere gesproken over autonomie, identificatie en virtuele realiteit. Ik vond de TrendRede erg zwaar om te lezen en ik kwam er ook moeilijk doorheen. Ik denk dat dit te maken heeft met het taalgebruik in de TrendRede. Dit zijn voor mij veel termen die onbekend zijn waardoor het me ook wat tijd heeft gekost om erdoorheen te komen. In de TrendRede werd nep nieuws aangekaart. Dit is een onderwerp wat mij de afgelopen maanden al erg bezighoudt. Dit met betrekking tot de YouTube generaties met hun bijbehorende sponsors. En ook het onderdeel virtuele realiteit sprak me erg aan. Aangezien ik hier zelf natuurlijk ook deel van uit heb gemaakt door middel van Pokémon Go afgelopen zomer. Ik herken mezelf dus ook in de trendrede.
De link tussen de trendbron en je major
In de TrendRede worden veel trends genoemd die ik kan gebruiken in mijn major communicatie om concepten te bedenken of bedrijven te adviseren. Ook is het erg handig om op de hoogte te blijven van trends en de toekomst om je klanten van een optimaal advies te kunnen voorzien.
De link tussen de trendbron en de minor
De TrendRede en trendwatching hebben natuurlijk heel veel gemeen. Beide zijn ze bezig met het onderzoeken en analyseren van trends. Als (beginnend) trendwatcher is de trendrede een handig document wat kan bijdragen aan je zoektocht. Wel moet je het rustig en zorgvuldig doorlezen om goed te begrijpen wat er met verschillende termen bedoeld wordt.
Pagina 7 – insta fluencer
I had a schlubby Instagram account. Then a marketing agency made me a star. – Max Chafkin 2016.
Jouw mening/visie op de trendbron
Deze trendbron vond ik erg relevant omdat het iets is wat nu vooral bij mijn leeftijd ook speelt. Het afgelopen jaar kon niemand er meer omheen. Perfecte foto’s met perfecte filters van het perfecte leven. Perfectie is tegenwoordig de norm op Instagram gebied. In de bron wordt uitgelegd hoe een normaal iemand door middel van een paar stappen een succesvol social media influencer kan worden. Om met als einddoel betaald te worden voor zijn of haar diensten. Momenteel zien we een verschuiving in de wereld m.b.t. fotografie. Tegenwoordig zijn alle foto’s geposeerd waardoor ze spontaan moeten lijken. Dit deed me gelijk de vergelijking doen met foto’s van vroeger. Waarbij je geen kleuren opties had, moest afwachten hoe de belichting zou zijn en of je niet per ongeluk je vinger voor de lens had gekregen. Fotografie is en blijft eeuwenland een trend die iedere keer weer nieuwe vormen aanneemt. Dit artikel inspireerde mij dat iedereen een social influencer kan worden zolang je maar de juiste stappen of in dit geval mensen kent.
De link tussen de trendbron en je major
Bij mijn major communicatie is de hamvraag van bedrijven vaak; hoe kom ik aan meer naamsbekendheid? Tegenwoordig is er een enorme verschuiving aan de gang met betrekking tot individualisering. Iedereen wil unziek zijn maar eigenlijk willen we ook allemaal hetzelfde zijn. We geloven de social influencers op het internet en kopen de producten die zij aanprijzen. Terwijl we diep vanbinnen weten dat zij hiervoor betaald krijgen om dit te doen. Maar toch willen mensen meegaan met de kudde, lijken op andere mensen, aansluiting vinden bij deze mensen. Zo werk het ook met communicatie. Bedrijven willen een communicatieadviseur die hun bedrijf net zo (het liefste zelfs meer!) succesvol kan maken als andere bedrijven. Omdat zij er ook bij willen horen. Daarom is het als communicatieprofessional erg belangrijk om andere bedrijven in de gaten te houden en weten waar zij mee bezig zijn.
De link tussen de trendbron en de minor
Trendwatchers volgen de veranderingen in de wereld. Instagram en met name de geplaatste content op het middel is een grote inspiratiebron voor iedereen. Waarbij het vroeger werd gebruikt als middel om gewoon leuk je foto’s op te plaatsen is het tegenwoordig meer een profilering van een persoon. Bij de minor leren we trends onderscheiden en in hokjes te plaatsen. Dit is in feite ook wat de social mediatrend inhoudt. We plaatsen mensen in hokjes die een mooiere Instagram feed hebben dan een ander en dus worden benaderd om een social influencer te worden.
Pagina 8 – bronnenlijst
– Boland, C., Bosma, T., Beekhoff, C. Van Duijne, F. Van, Kniesmeijer, T., Kragtwijk, B., … Witmer, M. (2017, 11 januari). Trendrede 2017. Geraadpleegd van http://trendrede.nl/wp-content/uploads/2017/01/Trendrede2017.pdf
– Chafkin, M. (2016, 05 december). Insta-fluencer. Geraadpleegd van https://blendle.com/i/bloomberg-businessweek/insta-fluencer/bnl-bloombergbw-20161205-106625?sharer=eyJ2ZXJzaW9uljoiMSIsInVpZCI6ImV2aXZhbmxpZXNob3VkliwiaXRIbV9pZCI6ImJubC1ibG9vbWJIcmdidy0yMDE2MTIwNSOxMDY2MjUifQ%3D%3D
– Haakeboom, L. (2016, 29 november). Linda’s mannen – aflevering 1 [Video]. Geraadpleegd van http://programma.bnn.nl/linda-s-mannen/media/367287
– Kessels, E. (2016). Failed it!. Londen, Verenigd Koninkrijk: Phaidon Press Limited.
– Van Abbemuseum – Bezoekadres: Hoofdingang: Bilderdijklaan 10 5611NH Eindhoven
First Contact: Lost Tribe of the Amazon (2016)
– Macqueen, A. (Regisseur), A. (2016). First Contact: Lost Tribe of the Amazon [Film]. UK, Channel 4. [23 februari 2016] Geraadpleegd van Netflix Originals, Netflix Nederland van http://www.netflix-nederland.nl/aanbod-netflix-nederland/first-contact-lost-tribe-the-amazon-2016/
Tijdens de minor krijgen we een vak genaamd Antropologie. Ik had hier nog nooit van gehoord en wist ook niet goed wat het precies inhield. Om mezelf hier meer in te verdiepen besloot ik een documentaire te kijken gericht hierop. De documentaire die ik heb bekeken heet: First Contact: Lost Tribe of the Amazon. In deze documentaire waagt een antropoloog zich diep in het Amazonewoud op zoek naar een lang verborgen stam die leven in volledige afzondering.
Jouw mening/visie op de trendbron
De documentaire kan ik kort samenvatten in 1 zin. Simpel, maar fascinerend. Een grootse documentaire is het niet, daarvoor is de structuur niet heel sterk. Maar het onderwerp zelf is wel heel erg interessant. Geïsoleerde stammen leven al jaren in het Amazonegebied zonder contact met andere mensen. In de documentaire wordt hun eerste contact met de buitenwereld vastgelegd. Ik vond het erg fascinerend om te zien dat er ook nog mensen daadwerkelijk zo op onze wereld leven. Ondanks dat je hier altijd verhalen van hebt gehoord kun je je haast niet voorstellen dat dit anno 2017 nog steeds het geval is. In een wereld waar ik praktisch niet geïsoleerd kan leven heb ik me verwonderd over hoe mensen in isolatie juist leven. Van jagen, hun eigen taal tot hutten bouwen het klopt allemaal met de verhalen die we allemaal kennen. Alleen het meest opmerkelijke aan deze documentaire vond ik dat na twee dagen contact te hebben gehad met de buitenwereld, de geïsoleerde stammen hun levenswijze met bijbehorende rituelen van de afgelopen jaren gelijk opgaf. Een voorbeeld hiervan was dat zij direct kleding gingen dragen toen zij de kans kregen. Omdat ze zich niet meer naakt wilden voelen omdat ze nu wisten dat kleding bestond.
De link tussen de trendbron en je major
Door middel van deze documentaire heb ik geleerd dat het erg belangrijk is welke boodschap je naar de buitenwereld uitzend. Dit komt omdat er zoveel culturen met hun bijbehorende rituelen zijn op de wereld. Woorden die voor ons normaal zijn, betekenen bijvoorbeeld in China totaal wat anders. Daarom is het heel belangrijk dat je je verdiept in de ontvangers van jouw communicatieboodschap. Een communicatieplan wat in Nederland werkt, wil niet per direct ook ergens anders werken. Dit kan bij wijze van al in Nederland anders zijn. De plaatsen boven en onder de rivieren zoals ze ook wel genoemd worden.
De link tussen de trendbron en de minor
Tijdens de minor krijg ik les in het vakgebied Antropologie. Door de verhalen van Tessa over haar ervaringen met speciale groepen ben ik me gaan beseffen dat deze groepen ook bepalend zijn voor de toekomstige trends. Want niet iedere trend wordt standaard door iedereen opgepakt. De ene groep zal dit wel overnemen waarbij een andere groep het zal weigeren. Na deze minor zal ik zeker antropologie nog gebruiken in de toekomst voor mijn toekomstige doelgroepen. Antropologie draagt bij aan het verdiepen in je doelgroep.
How to be an Explorer of the World
Smith, K. (2008). How to be an Explorer of the World. City of Westminster, Verenigd Koninkrijk: Penguin Putnam Inc.
How to be an Explorer of the World, een boek waar ik praktisch niet omheen kon tijdens de eerste weken van mijn minor. Iedere docent begon er steeds weer over en verwees er steeds weer naar. Daarom vroeg ik tijdens mijn trendbronnen deel 1 presentatie of ik dit boek zou mogen gebruiken voor mijn trendbronnen deel 2 ondanks dat het dus een ouder boek is. Uiteraard was dit geen probleem dus ben ik het direct gaan lezen.
Jouw mening/visie op de trendbron
How to be an Explorer of the World is een boek om je creativiteit te stimuleren. Dit gebeurt door het gebruik van veel verschillende toepassingsopdrachten. Door deze toepassingsopdrachten wordt je uit de tunnelvisie gehaald om een bredere kijk op de wereld om je heen te krijgen. Als lezer van dit boek krijg je andere of nieuwe ideeën die je op je eigen manier kan interpreteren. Er zijn namelijk geen regels aan verbonden. Het boek is makkelijk leesbaar vanwege de indeling, het lettertype, de voorbeelden en de tips die erin staan. Ik heb tot nu toe enkele opdrachten uit het boek uitgevoerd om mijn zoektocht naar signalen en bewustzijn te stimuleren maar ben van plan ze allemaal een keer te doen het komende halfjaar.
De link tussen de trendbron en je major
Het boek is bedoeld om je creativiteit te stimuleren. Dit is vooral in mijn vakgebied communicatie erg belangrijk. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld nieuwe concepten bedenkt. Hoe je tegen dingen aankijkt, en hoe je gaat openstaan voor de wereld zorgt ervoor dat je ook weer op nieuwe ideeën komt. Daarom is het belangrijk om objectief te zijn en de toepassingsopdrachten in het boek serieus uit te voeren. Zo kom je tot het beste resultaat.
De link tussen de trendbron en de minor
Een trendwatcher zou overal voor open moeten staan. Trends zijn namelijk overal. Dus je moet ook alles als een uitgangspunt nemen. Dit boek is een basis om de nieuwsgierigheid en creativiteit in je te stimuleren. Het boek geeft tips op welke manier je dingen kan waarnemen en hoe je al je waarnemingen op een geordende manier kan clusteren. Dit is namelijk erg belangrijk als trendwatcher. Door op een juiste manier te clusteren kun je later gebruik maken van al je signalen. Ik ben hier al mee aan het oefenen bij mijn database opdracht. Waarbij dit boek wederom als een goed hulpmiddel figureert.
Het einde van de man en de opkomst van de vrouw
Rosin, H. (2016). Het einde van de man en de opkomst van de vrouw (Herz. Ed.). Houten, Nederland: Spectrum.
Dit boek werd mij aangeraden door een medestudent. Omdat ik opensta voor de input van anderen besloot ik het boek te gaan lezen en te gebruiken voor mijn trendbronnen. In het boek ‘’Het einde van de man’’ wordt er stilgestaan bij de vrouwenemancipatie van de afgelopen jaren. Dit is nog steeds een erg actueel onderwerp. De vrouwen van tegenwoordig maken steeds bewuster hun eigen keuzes, staan sterken in hun schoenen en zijn mannen erachter gekomen dat ze vrouwelijke input nodig hebben om te kunnen groeien. Ook wel de trend van de feminisering. Het beeld van een jaren ‘’50 huisvrouw, die de tafel dekt voor haar man als hij thuiskomt van een dag hard werken, is niet meer. Anno 21e eeuw hoef je dit als man namelijk niet meer te verwachten, want vrouwen weigeren deze rol te vervullen. Integendeel, ze zijn tegenwoordig juist vaak de kostwinner thuis. Maar niet alleen in de samenleving en op de werkvloer domineert de vrouw, ook in de relatie heeft zij tegenwoordig vaker de broek aan. In het boek beschrijft Hanna Rosin hoe de vrouwen en mannen in deze tijd zich tot elkaar verhouden, en hoe vrouwen zich ook steeds meer laten gelden.
Jouw mening/visie op de trendbron
Ik ben erg blij met de ontwikkeling met betrekking tot emancipatie. Ik denk namelijk dat dit een erg goede ontwikkeling is die voor beide partijen ook meer keuzevrijheid geeft. Wel moet er uitgekeken worden dat beide partijen evenveel te zeggen hebben of krijgen. Want ze hebben elkaar immers nodig. De vrouw zorgt voor empathie in een doelgroep waarbij een man vaak nuchter blijft met betrekking tot een projectplan.
De link tussen de trendbron en je major
Omdat er steeds meer vrouwen kantoorfuncties en topfuncties gaan vervullen in bedrijven, verandert de cultuur in een bedrijf ook. Voor een communicatiemedewerker is het interessant om hierop in te spelen. Omdat een communicatiemedewerker ervoor kan zorgen dat de juiste cultuur op de werkvloer ontstaat zodat samenwerking tussen man en vrouw, zowel gelijkwaardig als prettig wordt ervaren. Dit is erg belangrijk bij interne communicatie en verandermanagement.
De link tussen de trendbron en de minor
Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat er veel anders uit gaat zien in de toekomst. Zo kan het zijn dat er over een paar jaar misschien wel huishoudens gerund worden door mannen. Tegenwoordig zie je namelijk al steeds vaker dat mannen een ‘’papa-dag’’ in de werkweek hebben waarop zij thuis bij hun kinderen zijn. Ook zijn er steeds meer zogeheten powervrouwen tegenwoordig. Dit zijn vrouwen die hun eigen onderneming hebben opgezet en deze succesvol runnen. Een voorbeeld hiervan is Linda de Mol. Powervrouwen inspireren mij enorm en motiveren mij ook om in de toekomst te werken naar een goede carrière.
Omdenken in Communicatie
Gunster, B. (2017). Omdenken in communicatie (3e ed.) Amsterdam, Nederland: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Passage uit het boek: Het tegenovergestelde van vastdenken is omdenken. Omdenken is een manier van denken om van een probleem juist een mogelijkheid te maken, van een bedreiging een kans of van een ramp een zegen. Bij omdenken ga je niet tegen de ander in, je zegt er niet ja-maar tegen, maar juist ja-en. Daar waar de essentie van contrasteren is dat je de ander niet accepteert, is het de essentie van omdenken dat je de ander juist wél accepteert. Inclusief het ‘lastige’ gedrag. Sterker nog, je maakt er gebruik van. (Gunster, 2017, Omdenken, blz. 20).
Jouw mening/visie op de trendbron
Omdenken in communicatie is een klein en compact boekje. Het is een minder uitgebreide versie van het populaire boek Omdenken waarvan er meer dan 300.000 zijn verkocht. Dit boekje leert je niet zozeer de theorie van het omdenken maar laat door middel van praktische voorbeelden zien hoe het principe van omdenken werkt, en hoe je dit dus ook in de praktijk kunt toepassen. Om heel specifiek te zijn hoe je het in je communicatie naar anderen kunt toepassen. Ik raakte enthousiast over dit boekje naar aanleiding van mijn vorige boek Failed it van Erik Kessels. In dat boek heb ik geleerd dat je door het maken van fouten weer tot nieuwe inzichten kunt komen. Daarom wilde ik door middel van dit boek leren omdenken om van een probleem weer een kans te maken.
De link tussen de trendbron en je major
De titel van het boek zegt het al. Dit is een boek gericht op communicatie. Maar wel in de meest specifieke zin van het woord. Het communiceren met anderen. Toch was dit boek voor mij heel waardevol omdat het je wel leert om bijvoorbeeld met klanten of opdrachtgevers leert omgaan. Vinden zij mijn communicatieplan niet goed? Waarom zou ik dan hun mening proberen te veranderen? Dit noemt Gunster ook wel het ja-maar verdrag vertonen. Of wanneer iemand gedemotiveerd is proberen we deze persoon vaak op te beuren. Dit wordt contrasteren genoemd. Is dit een verkeerde bedoeling? Nee helemaal niet. Maar door dit gedrag te vertonen zorgen we er alleen wel voor dat iemand nog gedemotiveerder raakt. Hoe komt dit? Omdat we in feite door middel van ons gedrag de ander willen veranderen. Omdat wij vinden dat iemand niet gedemotiveerd mag zijn proberen we hem te veranderen.
De link tussen de trendbron en de minor
Ik denk dat dit boekje vooral nuttig kan zijn voor trendwatchers wanneer zij hun voorspellingen over de toekomstige trends doen. Ik kan me voorstellen dat zij vaak commentaar krijgen op hun voorspellingen en misschien de neiging hebben om zichzelf hierin te verdedigen. Terwijl zij eigenlijk gewoon de mening van de ander naast zich moeten neerleggen aangezien zij overtuigd zijn van hun eigen onderzoek en bevindingen.
Dit boekje is voor iedereen een handig hulpmiddel om anders naar het gedrag van mensen te kijken en beter te leren begrijpen hoe zij hier in bepaalde situaties mee om moeten gaan.
Offline als luxe
VPRO:Tegenlicht. (2016, 8 mei 21:05) Offline als luxe [Video]. Geraadpleegd van https://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/08-05-2016/VPWON_1257578
Tijdens de introductiedag van de minor kregen we van Carlijn Naber de opdracht om 24 uur offline te gaan. Door deze opdracht en de gevoelens die ik daarbij had was ik benieuwd naar de ervaring van anderen. In de lessen wordt het programma Tegenlicht vaak als voorbeeld gebruikt. Dus toen ik de combinatie vond van mijn onderwerp en het programma tegenlicht besloot ik dit te gebruiken als mijn vrije keuze trendbron. De aflevering die ik heb gekeken heet Offline als luxe.
Jouw mening/visie op de trendbron
In eerste instantie klinkt het perfect om overal en altijd verbonden te kunnen zijn met iedereen. Door middel van internet op onze smartphones kunnen we wereldwijd communiceren met elkaar. Maar uiteraard heeft dit ook zeker zijn nadelen. We verliezen namelijk het verlies van onze eigen privacy, ervaren last van concentratie, maken minder oogcontact met elkaar en er ontstaat een gebrek aan sociale contacten in het openbaar en daarnaast ook fysieke klachten door de digitale signalen die we gedurende de dag ontvangen. Aangezien ik hier mee ben opgegroeid vond ik het erg verhelderend om de standpunten van anderen hierover te horen. En ben ik me een stuk bewuster geworden van mijn eigen onlinegedrag.
De link tussen de trendbron en je major
Als communicatieprofessional zijn wij ook gericht op het verbinden van mensen. Verbinden aan een organisatie, merk, plan, elkaar. Maar wat doet dit met mensen? Want door onlinemogelijkheden is de sfeer op een werkvloer bijvoorbeeld niet meer hetzelfde. De pauzes en vergaderingen en effectieve werktijd is niet meer wat het geweest is. Er wordt minder contact gemaakt met de mensen om je heen, maar ook de mensen om je heen raken afgeleid van jouw online gebruik. Ofterwijl je directe omgevingen is lang niet meer zo belangrijk dan de buitenwereld. Als communicatieprofessional is het erg belangrijk om hier actief mee bezig te zijn om zo bedrijven van het beste advies te voorzien.
De link tussen de trendbron en de minor
Uit de documentaire blijkt dat White Spots een opkomende trend is. Mensen hebben behoefte aan signaalvrije plekken. Maar helaas voor deze mensen zijn die er steeds minder. Zo is te zien dat Europa geheel zwart is, en dat wil zeggen dat er geen plekken in Europa zijn waar mensen even offline kunnen zijn. Dit is een signaal waar Trendwatchers een voorspelling uit kunnen halen voor de toekomst.
Bronnen afbeeldingen:
https://www.google.nl/search?q=linda%27s+mannen&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiGwdiV25_TAhVGgJAKHQ8JDUsQ_AUIBygC&biw=1284&bih=828#imgrc=v_dUBR7k-ZkNjM:
https://www.google.nl/search?q=linda%27s+mannen&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiGwdiV25_TAhVGgJAKHQ8JDUsQ_AUIBygC&biw=1284&bih=828#q=failed+it&tbm=isch&tbs=isz:l&imgrc=rtiQ0Nio1zUwlM:
https://www.google.nl/search?q=linda%27s+mannen&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiGwdiV25_TAhVGgJAKHQ8JDUsQ_AUIBygC&biw=1284&bih=828#tbs=isz:l&tbm=isch&q=trendrede+2017&imgrc=nQskKHM9zFYHSM:
– https://blendle.com/i/bloomberg-businessweek/insta-fluencer/bnl-bloombergbw-20161205-106625?sharer=eyJ2ZXJzaW9uljoiMSIsInVpZCI6ImV2aXZhbmxpZXNob3VkliwiaXRIbV9pZCI6ImJubC1ibG9vbWJIcmdidy0yMDE2MTIwNSOxMDY2MjUifQ%3D%3D
https://www.google.nl/search?q=first+contact+the+lost+tribe+of+the+amazon&espv=2&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwi7ip6A6Z_TAhUMIsAKHRGmB6gQ_AUIBygC&biw=1284&bih=828#q=first+contact+the+lost+tribe+of+the+amazon&tbm=isch&tbs=isz:l&imgrc=ig5V4dqSz-HLnM:
https://www.google.nl/search?q=how+to+be+an+explorer+of+the+world&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiCj_Td6Z_TAhWKIMAKHfzVCe8Q_AUIBigB&biw=1284&bih=828#q=how+to+be+an+explorer+of+the+world&tbm=isch&tbs=isz:l&imgrc=j9XAT6TjVS-_VM:
https://www.google.nl/search?q=het+einde+van+de+man+en+de+opkomst+van+de+vrouw&espv=2&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj35fG66p_TAhWJVRoKHdHvAJIQ_AUIBigB&biw=1284&bih=828#q=powervrouw&tbm=isch&tbs=isz:l&imgrc=9u2Hc4I1x8M1aM:
https://www.google.nl/search?q=omdenken+in+communicatie&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi_6e2a65_TAhVMBMAKHRMjDigQ_AUIBigB&biw=1284&bih=828#tbs=isz:l&tbm=isch&q=omdenken&imgrc=zNomjnQRx8FYhM:
https://www.google.nl/search?q=offline+als+luxe&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiP1oGW7J_TAhXGJ8AKHQ24BNsQ_AUIBigB&biw=1284&bih=828#q=offline+als+luxe&tbm=isch&tbs=isz:l&imgrc=w3R8w9WGc8YY9M:
Previous answers to this question
This is a preview of an assignment submitted on our website by a student. If you need help with this question or any assignment help, click on the order button below and get started. We guarantee authentic, quality, 100% plagiarism free work or your money back.